How can we help?

Kodeky

Kodeky

Další důležitou součástí VoIP komunikace, která ovlivňuje kvalitu spojení, a nároky na kvalitu internetového připojení je kodek. Kodek (počáteční slabiky ze spojení: kodér – dekodér, respektive komprese – dekomprese) má ve VoIP telefonii za úkol co nejvěrněji a v co možná nejlepší kvalitě přenést vstupní signál (lidský hlas snímaný mikrofonem), tak, aby však zabral co nejméně přenosového pásma. Kodek je ve VoIP telefonii čistě softwarová záležitost.

Na použitém kodeku jsou závislé požadavky na přenosovou rychlost internetového připojení, resp. objem dat, který putuje mezi dvěma účastníky. V porovnání s dnešním kvalitním vysokorychlostním internetem, téměř na každém rohu, jsou však tyto požadavky téměř zanedbatelné.

Příklady kodeků:

G.711 – základní kodek veřejné telefonní sítě (PSTN). Jeden z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších kodeků pro komunikaci.

G.722 – jedná se o tzv. wideband audio kodek, tedy několika násobně kvalitnější kodek než G.711. Jedná se o čím dál tím více používaný kodek, protože i přes potřebu větší šířky pásma, což v dnešní době není problém, dávají ITSP přednost HD kvalitě.

G.729 – úsporný hlasový kodek, při tom, jak malou šířku pásma zabere přenese velmi vysokou kvalitu signálu. Není však v našich zemích tolik používán.

Opus – Disponuje vysoce kvalitním audio (až MP3 kvalita). Navíc dokáže automaticky pracovat s danou šířkou pásma, takže při horší konektivitě automaticky poníží kvalitu. Není zatím příliš rozšířený.

H.263, H.264- Jedná se o základní videokodeky používané např. při videokonferencích.

H.265 – Relativně nový videokodek. Obrovskou výhodou je to, že při stejné kvalitě jako H.264 využívá až o polovinu menší šířku pásma.